W zgodzie ze sobą – Warsztat samopoznania, zdrowego egoizmu i asertywności 21-22.11

Trening ZDROWEGO EGOIZMU i ASERTYWNOŚCI. Warszawa, 21-22 listopadamargin_egoistka.m

• Poszukujesz świadomości samej siebie i swoich potrzeb?
  • Chcesz lepiej zadbać o siebie?
  • Przyda Ci się umiejętność mówienia NIE bez dyskomfortu, że rozczarowujesz innych?
  • Potrzebujesz poczuć, że otoczenie ma większy szacunek do Ciebie i Twojej pracy?
  • Wykonujesz zawód związany z pomocą innym lub zajmujesz się na pełen etat domem i rodziną?
  • Chcesz skonfrontować swoje potrzeby z potrzebami innych kobiet
  • Chcesz spędzić czas w gronie kobiet o podobnych doświadczeniach

Ten warsztat jest dla Ciebie!

USŁYSZ SIEBIE! Zainwestuj w siebie i swoje relacje!

„Kiedy szanujemy swoje ciała, swoje zdrowie i swoje potrzeby emocjonalne, robimy przestrzeń dla urzeczywistnienia naszych marzeń”

Na tym warsztacie dowiesz się, że EGOIZM jest całkowicie zdrową postawą !!! oraz jak dbać o siebie i wyznaczać innym granice nie raniąc ich.

Jaka jest zdrowa egoistka?

Zdrowa egoistka to kobieta, która:

• Zna swoją wartość;
  • Jest świadoma swoich potrzeb i umie zadbać o ich realizację;
  • Spędza dobry czas ze sobą i dla siebie!
  • Ma dobre i bliskie relacje z innymi oparte na wzajemnym szacunku

Zachowanie asertywne polega na uznawaniu, że jest się tak samo ważnym/-ą, jak inni oraz, co za tym idzie, na reprezentowaniu własnych interesów z uwzględnieniem interesów drugiej osoby.

Cele warsztatu:

• Wypracowanie postawy szacunku dla samej/samego siebie oraz zdrowego egoizmu.
  • Wypracowanie postawy asertywnej wobec innych osób, która cechuje się otwartością w okazywaniu uczuć i komunikowaniu potrzeb.
  • Poszerzenie kompetencji interpersonalnych o umiejętność wyznaczania granic.

Korzyści z uczestnictwa:

Wypracowanie postawy asertywnej, na którą składają się m.in.:

• wyrażanie uczuć, poglądów, postaw i życzeń w sposób bezpośredni i stanowczy, szanując opinie i prawa innych osób;
  • swobodna ekspresja uczuć zarówno pozytywnych jak i negatywnych;
  • umiejętność odmawiania w sposób nieuległy i nieraniący innych;
  • zwracanie się do innych o przysługę czy pomoc;
  • świadomość siebie (własnych potrzeb i opinii, swojego potencjału i obszaru do rozwoju).

Program warsztatu:

DZIEŃ 1

1. – „Matka Polka” – co znaczy dziś ten model? Czy wiem co i jak lubię? Jak sprawić mi przyjemność?
  3. - Co lubię robić SAMA a co Z INNYMI (czyli kiedy wszyscy INNI mają zostawić mnie w spokoju).
  4. - Moje emocje – moja sprawa? Jak asertywnie komunikować swoje emocje i potrzeby.

DZIEŃ 2

1. Pojęcie asertywności i zachowania asertywnego.
  2. Czym są myśli negatywne i myśli pozytywne?
  3. Jak wzmacniać własną asertywność.
  4. Elementy asertywności: postawa, głos, słowa, gesty, konsekwencja działania.
  5. Postawa asertywna – ćwiczenia.
  6. Odgrywanie scenek z sytuacjami wymagającymi asertywnego zachowania.

Relację z warsztatu można przeczytać w październikowym numerze Magazynu SENS, str. 114. Dostępna także pod linkiem: http://zwierciadlo.pl/2014/magazyn-sens-2/warsztaty-bardziej-asertywna-od-dzis

Data: 21-22 listopada 2015

Czas trwania: godz. 10-17 z przerwą obiadową

Koszt uczestnictwa: 290zł

Uczestnictwo w 1 dniu warsztatowym: 170zł

Cena zawiera: uczestnictwo, materiały i catering (kawa, herbata, słodycze)

Ilość miejsc: do 12 osób w grupie

Organizator: Fundacja Wspierania Rozwoju Osobistego „LUSTRA”, www.fundacjalustra.pl

Zgłoszenia: e-mail: fundacja@fundacjalustra.pl, Tel. 504-106-813

Prowadząca: Dorota Szymonik – trenerka, coach, specjalistka od spraw komunikacji. Ukończyła Wydział Filozofii na Uniwersytecie Warszawskim, Muzykologię na Uniwersytecie Wrocławskim oraz Szkołę Wokalną im. J. Wasowskiego w Warszawie. Prowadzi warsztaty z zakresu komunikacji, pracy z głosem i ciałem, asertywności, wystąpień publicznych i inne. Więcej informacji na stronie www.dorotaszymonik.pl

Opinie na temat warsztatu:

Bardzo mi się podobała bezpieczna atmosfera warsztatów, ale jednocześnie otwarta! Niełatwe powiązanie, ale bez trudu udało się to Dorocie Szymonik. Nie czułam się ani pominięta, ani "wyciągana za uszy" do aktywności. Wyczuwa się także u prowadzącej naturalny, spontaniczny szacunek do każdego uczestnika i jego "historii". Dorota jest uważna, czujna i warsztaty nie rozmyły się, były pełne konkretów i ważnych informacji.

To, co mi pomogło to fakt, że nawet definicje asertywności były "wypracowywane" praktycznie - poprzez "burzę mózgów" uczestników, prowadzoną jak przez doświadczonego dyrygenta. Dzięki temu coś, co byłoby wiedzą stricte książkową, w tej sytuacji skuteczniej wchodziło w głowę i ułatwiało zapamiętanie.

Dodam, że ćwiczenia praktyczne nie były łatwe, kosztowały wiele emocji. Ale właśnie z takimi emocjami związanymi z asertywnością, trzeba ćwiczyć na co dzień w mniej bezpiecznych warunkach, więc warto było spróbować na warsztatach!

Jak dla mnie, zajęcia mogłyby być cykliczne - chętnie wzięłabym udział w kolejnych spotkaniach.

Ada, 36 lat

Na warsztacie dowiedziałam się, że asertywność to nie tylko mówienie „nie”, ale również mówienie komplementów i reakcja na nie. Bardzo podobało mi się odgrywanie scen. Super warsztat, bardzo pomocny!

Joanna, 40 lat

Dużo mi dało wspólne omawianie sytuacji. Trenerka jest bardzo uważna na to, co dzieje się w poszczególnych uczestnikach – duża elastyczność. Polecam.

Dorota, 33 lata

Dziękuję za zaproszenie i możliwość uczestnictwa w warsztacie. Podobało mi się wszystko: teoria, praktyka, atmosfera. Chętnie przeczytałabym książkę/ publikację autorską Doroty

Jolanta, 53 lata

Zdefiniowałem swój problem i będę ćwiczyć go w życiu J

Krzysztof, 48 lat

Bardzo podobało mi się artykułowanie konkretnych myśli destruktywnych i asertywnych. Odkryłam, że asertywność to także większa stanowczość, a czasem konflikt. Dziękuję.

Wika, 28 lat

Warsztat jest naprawdę bardzo ciekawy. Pomaga rozprawić się ze stereotypami i szkodliwym podejściem – że to ja jestem odpowiedzialna za szczęście innych. Warsztaty pomogły mi wejrzeć do swojego środka i zrozumieć, że moje potrzeby są najważniejsze.
Julia, 25 lat