Długi weekend z głosem – mazury 15 – 18 czerwca 2017

Warsztat Głos Prawdziwy - Uwolnij Swój Głos

• Czy Twój głos brzmi czasem inaczej niż byś tego chciał(a)?
  • Czy zdarzyło Ci się, że w ważnej dla Ciebie sytuacji odmówił Ci posłuszeństwa?
  • Czy mówiąc męczysz się?
  • Masz częste kłopoty z gardłem i twój głos łamie się i chrypi?
  • Chcesz mówić wooolnieej? W y r a ź n i e j ? Głośniej? Pewniej ?
  • Chcesz poznać zupełnie nowe możliwości swojego głosu?
  • A może po prostu chcesz doświadczyć dźwięku w swoim ciele..?

Jabłkowo

Przyjedź na mazurską wieś na warsztat uwalniania głosu!

Jabłonowo, 15-18 czerwca 2017

Warsztat skierowany jest do
wszystkich pragnących rozwinąć swój głos
jego swobodę, możliwości brzmieniowe i oddziaływanie.
Jest przygotowany z myślą zarówno o osobach pracujących głosem (nauczycielach, trenerach, coachach, wykładowcach), jak i o tych, którzy i które posługują się głosem
w zwykłej komunikacji, na co dzień.

Cele warsztatu:

• Uwolnić głos i poszerzyć zakres jego funkcjonowania;
  • Nauczyć się dbać o swój głos i rozwijać jego naturalny potencjał;
  • Poznać nowe możliwości swojego głosu;
  • Zwiększyć świadomość swojego ciała;
  • Wzmocnić brzmienie głosu.

Korzyści z uczestnictwa:

• Poznanie technik odprężenia ciała i głosu.
  • Wypracowanie stabilnej, pewnej siebie postawy, niwelującej napięcia i blokady w ciele.
  • Otwarcie kanału głosu – uzyskanie swobody w wydobywaniu głosu.
  • Rozwinięcie takiego operowania głosem, które jest adekwatne do przekazywanych treści i emocji.

Warsztat skupia uwagę na doświadczeniu dźwięku w ciele oraz na wydobyciu z siebie głosu w sposób nieskrępowany i autentyczny. Ma na celu, za pomocą ćwiczeń ruchowych i relaksacyjnych, otworzyć kanał głosowy tak, żeby osoby biorące udział w warsztacie mogły doświadczyć pełnej swobody posługiwania się/działania głosem.

Praca z głosem to doskonały sposób na uzyskanie większej pewności siebie, poprawienie wizerunku oraz odkrycie nowych zasobów i możliwości w sobie. Warsztat wpływa również pozytywnie na uwolnienie się od stresu i napięć.

Ramowy program:

Cz. I.

1. Mój chód, moje stopy, moja postawa.
  2. Rozluźnienie ciała.
  3. Budowanie kręgosłupa.
  4. Świadomość stabilności własnego szkieletu.
  5. Ćwiczenia w kontakcie.

Cz. II.

1. Ćwiczenia oddechowe.
  2. Miednica i biodra - jaką pełnią rolę w wydobyciu głosu.
  3. Żuchwa, język - ćwiczenia.
  4. Obudź rezonatory!
  5. Emocje - jakim mówią głosem?
  6. Głos w mojej autoprezentacji - moje oddziaływanie na siebie i na innych.

Cz. III.

1. Praca nad przygotowanym tekstem.
  2. Utrwalanie nowych nawyków w mowie.
  3. Głos autentyczny

Osoby uczestniczące proszone są o przygotowanie krótkiego tekstu (wiersz lub proza) na pamięć, w takim stopniu opanowania, żeby tekst mógł być wypowiadany bez zastanowienia. Proszę także wziąć wygodny strój, skarpety antypoślizgowe, własny koc lub matę do ćwiczeń.

Osoba Prowadząca: Dorota Szymonik – trenerka, psychoterapeutka gestalt w trakcie szkolenia IIPG. Prowadzi terapię opartą na pracy z głosem. Filozofka, muzykolożka, absolwentka Programu Pomocy Psychologicznej w Instytucie Integralnej Psychoterapii Gestalt.
Więcej na www.dorotaszymonik.pl

Organizator: Fundacja Wspierania Rozwoju Osobistego "LUSTRA", www.fundacjalustra.pl

Termin: 15-18 czerwca: 3 noclegi, 18 godzin zajęć, wieczorne ogniska lub gry przy kominku

Miejsce: Gospodarstwo agroturystyczne JABŁKOWO, Jabłonowo, 19-420 Olecko, www.jablkowo.com

Cena: 450zł plus 300zł pobyt: - 3 posiłki + nocleg w pokoju 2-osobowym z łazienką. Razem: 750zł

Ilość osób: 6-10 w grupie. W związku z dużym zainteresowaniem noclegami w Jabłkowie prosimy o rezerwację do 30.03.

Zapisy: fundacja@fundacjalustra.pl, tel. 504-106-813

Opinie o warsztacie:

„Rewelacyjna otwarta prowadząca, bezpieczna atmosfera zajęć, mnóstwo praktycznych ćwiczeń i cennych spostrzeżeń Doroty co do mojej osoby, pracy z moim głosem i emocjami. Wyszłam z warsztatu z wieloma wnioskami dla siebie i entuzjazmem do dalszej pracy. Wielkie dzięki.”

Gabi, 27 lat

„To były moje pierwsze warsztaty pracy nad głosem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Dorota świetnie prowadzi grupę, ma indywidualne podejście do każdego uczestnika. Swobodna atmosfera i bardzo sprzyjająca w uwalnianiu głosu.”

Paweł, 24 lata

„Prowadząca bardzo profesjonalna, umie prowadzić grupę i jednocześnie zwraca uwagę na jednostkowe problemy uczestników. Bardzo ciepła osobowość p. Doroty powoduje, że można się otworzyć, uwolnić od napięć i poruszyć rejestry, o których się nie wiedziało, że się je ma”

Ania, 42 lata

"Podczas warsztatu jako gruboskórny mężczyzna znowu wróciłem do delikatności i subtelności, które zatraciłem przez pędzący hałaśliwy świat. Czasem łatwiej byłoby mi podnieść 50kg niż zrobić jakieś akrobacje językiem. Trudno znowu stać się wrażliwym. Poza tym była to praca w grupie, i choć czułem czasami wstydliwość z tego powodu, że ktoś słyszy moje zmagania z głosem, to przekonałem się, że właśnie dzięki pokonaniu wstydliwości przed grupą, będę potrafił wykorzystać moje umiejętności praktycznie."

Paweł, 33 lata

„Dorota bardzo profesjonalnie prowadziła zajęcia w których brałem udział. W ciągu dwóch dni, wykonaliśmy wiele ćwiczeń korygujących najczęstsze problemy z głosem.  Otrzymałem wiele przykładów   ćwiczeń dostosowanych do moich potrzeb, w tym nawet dodatkowe materiały już po zajęciach. Warsztaty warte swojej ceny (a nawet więcej) dla każdego kto chce poprawić swój głos. Polecam.”

Wiesław, lat 50

"Warsztaty z Dorotą pokazały mi, że mój głos może być dźwięczny, donośny, naturalny i to bez wysiłku! Właściwie im mniej wysiłku tym bardziej naturalnie brzmi, gdyż wysiłek może zamknąć nam gardło utrudniając dźwiękowi wydostanie się na zewnątrz. Zajęcia prowadzone są dynamicznie - dużo ruchu, maksimum praktyki, konieczne minimum teorii. Atmosfera jest luźna, nieformalna, przyjazna, zachęcająca do eksperymentowania na sobie i swoim głosie :) Warsztaty pozwalają nie tylko uwolnić głos, ale także popracować z emocjami, rozluźnić blokady w ciele oraz w głowie.”

Sara, 26 lat